Requests
Requests zijn de verzoeken die verwerkt worden binnen een proces. Elke aanvraag is een actie op zich en bevat alle benodigde informatie om een aanvraag af te handelen. Deze aanvragen zijn gekoppeld aan een proces met daaronder de onderliggende processtappen.
Prioriteit
Vanaf Spider versie 1.6.11 is er nieuwe functionaliteit toegevoegd. Requests krijgen nu een prioritering status mee.
Meer informatie hierover vind je op: Priority Requests
Statussen
In een globaal overzicht doorloopt een request een aantal statussen om te kunnen kenmerken of deze succesvol of niet is afgehandeld. Voor sommige aanvraagverwerkingen is goedkeuring nodig van een 2e robot (four eyes) of een goed- of afkeuring van een persoon (NeedsOk).
Doordat elke request een Id heeft binnen de Spider is de track en trace van de aanvraag in elk aspect van de Spider terug te vinden. Onderstaande afbeelding is ook terug te vinden in het Spider Dashboard. Door te klikken op de “cards” ga je in één keer naar alle requests die deze status hebben.
Todo
Taken die gepland zijn voor verwerking door een robot. Dit kunnen geplande taken zijn, maar ook batch verwerkingen. Klik op de card om direct naar de requests te gaan die de Todo status hebben.
Dit zijn de requests die door de robot opgepakt kunnen worden. Indien een request niet verwerkt mag worden, kan deze verwijderd (drop) worden. Klik dan op de X onder de Drop kolom om het requestId te verwijderen.
Tip
Het is zinvol om vervolgens een change request aan te maken, anders wordt deze als Failed meegenomen in de Mt Info wat mogelijk niet de bedoeling is. Meer informatie over Changed Requests
Drop functie
Vanaf versie 1.9 kan je nu één of meerdere requests droppen die bijvoorbeeld foutief zijn toegevoegd. Ook is de pagina weergave aan te passen door het aantal aan te passen van 50 - 100 requests per pagina.
Dit maakt het werk voor een operator een stuk makkelijker en deze kan sneller acteren op veranderingen.
Deze functionaliteit zit alleen in de Todo pagina.
Running
Zodra een robot een verzoek indient bij de Spider (ophalen van werk) wordt alleen de status van de workload op gereserveerd (WRR) gezet en komt pas in running te staan, zodra deze gestart is.
Een request komt maar 1 keer in “running” te staan, tenzij deze opnieuw wordt aangeboden vanuit RFN. Nadat de robot de eerste processtap/proces stap heeft gestart/afgerond blijft deze in running staan totdat het request naar failed gaat of alle processtappen succesvol zijn verwerkt.
Indien een request blijft “hangen” in de running status, dan wordt afhankelijk van de scraping tijd het request terug naar todo, running (indien de eerste processtap succesvol is) of naar de failed status gezet.
Een request kan ook handmatig gedropped worden uit de running status door op het [x] te klikken achter het request. Hierna is dit request in Failed terug te vinden.
Tip
De status van het request kan alsnog aangepast worden hierna. Bijvoorbeeld als dit request opnieuw aangeboden wordt. Meer informatie over Changed Requests
NeedsOK
Zodra de robot een NeedsOk activeert dient een persoon hier akkoord of afkeuring op te geven. De spider zal een mail sturen naar de personen die in de SLA van het proces het vinkje hebben staan bij NeedsOk
. Een request zal niet verder verwerkt worden totdat de status is goed of afgekeurd of de tijd verstreken is om een actie te geven.
De NeedsOk kan je ook in de Spider zien in 'NeedsOk'.
Indien er op NeedsOk requests geen tijdige actie wordt ondernomen gaan deze automatisch naar Failed of naar RFN (afhankelijk van de processtap). Requests die deze status hebben zijn terug te vinden onder Menu > Confirmations > Needs Ok of door op de Card te klikken vanuit het dashboard.
Indien de persoon een verzoek afkeurt krijgt deze een eindstatus en is het verzoek terug te vinden in `Menu > More Change Requests > Failed Requests.
Indien de persoon een verzoek goedkeurt zal de Spider het verzoek weer beschikbaar maken voor verdere verwerking.
Success
Een request is succesvol verwerkt. Alle onderliggende processtappen zijn afgehandeld
Succes And Finish
Vanaf versie 1.7.0 is het mogelijk om onderliggende ProcesStappen over te slaan en deze op een SuccessAndFinish status te zetten. Het request wordt gemarkeerd als Success. Deze functionaliteit wordt gebruikt als het niet nodig is om de verdere procesStappen uit te voeren en het request al succesvol is. Het request wordt dan niet meer gezien als een Failed request. Een voorbeeld hiervan:
Failed
Ergens in het proces is er iets fout gegaan. Hetzij door procesverwerking, een business rule of een menselijke actie (operator). Een failed request kan compleet fout gaan (Failed) of op basis van procesverwerking (RFN).
Vanuit het Dashboard zie je een request een Failed status hebben. Als je doorklikt op de Card dan zie je de status achter het request.
ParentId
Een parentId wordt gebruikt als referentie in requests voor Track and Trace. Om te achterhalen uit welk vorig request een request komt kan je klikken op het ParentId. De voorwaarde is wel dat er een ParentId moet zijn.
Klik op het ParentId om de details in te zien
ParentId - Child requests
Daar is vervolgens ook een Extra tab aanwezig waar de andere (Child) requests zichtbaar zijn.
RFN
RFN requests zijn verzoeken die zijn uitgevallen en weer opnieuw behandeld kunnen worden. Het geeft een beheerder de mogelijkheid om het verzoek te droppen of opnieuw op te laten pakken vanaf een bepaalde processtap. Vervolgens biedt de Spider deze zelf weer aan bij een workstation.
Info
Vanaf versie 1.12.0 is er een zoekfunctie ingebouwd op de pagina. Indien er meerdere verzoeken verspreid staan over meerdere pagina's is het makkelijk om te kunnen filteren.
- (1). Filter op een process onderwerp
- (2). Filter op een requestId
- (3). Indien bekend filter op een parentId. Wat is een parentId: ParentId info
Een RFN request is te vinden in het Failed overzicht en zijn gekenmerkt als RFN (Request Fail Not Reported).
Als hier Request Fail Not Reported staat, dan kun je dit request terug vinden in het menu Menu > Confirmations > RFN Requests
.
Voor meer informatie over het request klik je op het (i) icoontje om de Audittrail in te zien.
Er zijn meerdere opties om een RFN request opnieuw te verwerken:
- Request opnieuw aanbieden, maar de reports resetten.
- Request opnieuw aanbieden vanaf de volgende stap, zodra de voorgaande stappen succesvol verwerkt zijn.
- Request alsnog goedkeuren. Changed Failed ProcessSteps
- Request droppen en definitief afkeuren.
RFN - Reports reset
Als er al reports zijn aangemaaakt binnen het verzoek, kan de keuze gemaakt worden om één of meerdere reports te resetten, zodat deze bij een herstart nieuw opnieuw aangemaakt worden.
RFN - ProcessStep 1
Een Request opnieuw aanbieden vanaf de eerste processStep. Dit kan alleen als het request bij de eerste processstep al fout gaat.
Open het request
Vervolgens kun je alleen de eerste processtep selecteren. Klik hierna op Restart. Het request wordt opnieuw aangeboden aan de Spider.
RFN - ProcessStep keuze
- Als de eerste processtep al wel is uitgevoerd, dan kan het verzoek nogmaals compleet opnieuw gestart worden, of kan het vanaf de volgende processstep gestart worden.
RFN - Drop
Je wil het request niet opnieuw aanbieden, maar droppen, zodat deze in Failed status komt te staan.
Dit kan op twee plaatsen:
RFN Drop overzicht
Navigeer naar Confirmations > RFN Requests
en klik op een(X) achter het request
RFN Drop Info
Je wil eerst meer weten over het request en dan bepalen of het herstart moet worden, of alsnog gedropped mag worden.
Navigeer naar Confirmations > RFN Requests
en klik op het (i) icoon bij het request.
Klik op Drop.
Failed End State
Zodra een request een "echte" Failed status heeft (eind status failed), kan deze niet meer opnieuw verwerkt worden.
Returned
Requests die zijn overgegaan in een nieuw request op een later tijdstip.
Changed
Meer informatie over Changed Requests
Request Logging
In de Spider is track en trace aanwezig voor de verwerkte requests. Door op één van de Cards te klikken in het dashboard kom je bij de logging uit van een request.
Als je dan op een RequestId klikt, kom je automatisch op de Request Log pagina terecht.
Request Logs
Mocht je nu meer detail informatie nodig hebben van een bepaald request en weet je het RequestId al, dan kun je rechtstreeks naar Request Logs gaan vanuit het menu.
De logging is te vinden via het Menu > Information > Logs > Request Logs
. Vul het Id in het zoekveld in en klik op Search. We laten een aantal statussen zien als voorbeeld.
Request Failed
Request Running
Request Success
Request Info
De spider geeft een gedetailleerd inzicht van informatie en track en trace van een request. Door op het Info icoontje te klikken naast het request krijg je een snel inzicht in de status van het request.
Info
Vanaf versie 1.9.0 is de Prioriteit van de processStap toegevoegd aan het informatiescherm.
We leggen de onderdelen uit:
- [1] Process - Bij welk proces hoort dit request.
- [2] Status - Wat is de globale status van het request.
- [3] Welke processStap en prio van de stap
- [4] status - De status van de processtap
- [5] Body - Welke body informatie is meegegeven in het request.
- [6] ParentId - Vanuit welk eerder request komt dit verzoek.
- [7] Insert Date - Wanneer is dit request opgevoerd in de Spider.
- [8] Start Date - De datum waarop de robot het request mag oppakken .
- [9] Actual Start Date - De daadwerkelijke datum/tijd waarop het request is gestart.
- [10] Finished Date - Wanneer is dit request voor het laatst behandeld.
- [11] Reports - Welke reports zijn aangemaakt op dit request.
- [12] Signals - Welke signals zijn er aangemaakt op dit request.
- [13] Number of times restarted - Het aantal keren dat dit request opnieuw is aangeboden aan de robot.
Request Details
Om meer detail uit te lezen klik je op het [+] icoontje. Zodoende kan er achterhaald worden wat er is gebeurd met het request en welke problemen er mogelijk zijn in het proces.
Request Search
Dit kan je ook vinden via Information > logs > Request Search
.
Selecteer het proces waarbinnen je wil zoeken. Vervolgens kan je zoeken op:
- Body
- Variabele(n)
Hier kan gezocht worden op variabelen of body informatie welke in een request zit. Ook is dit is de snelste manier om iets terug te vinden uit het verleden. In onderstaand voorbeeld willen we weten welke requests er verwerkt zijn waar Jacksonville in voorkomt binnen ons proces.
Op deze manier kan verdere informatie opgezocht worden van een request. Door op het requestId te klikken kom je in de requestlogging terecht.
Vanaf versie 1.7.0 worden variabelen die gemarkeerd zijn als deleted for privacy reasons
niet meer meegenomen in de zoekfunctie.
Tip
De voorwaarde is wel dat je binnen het proces in de SLA moet staan, anders zijn de requests niet in te zien.
Diagram
Onderstaand diagram geeft inzicht in een request verwerking door een robot. Dit is nog zonder "Needs Ok", "RFN" en "RFC" mogelijkheden.
Info
Maart 2024: Dit procesdiagram staat gepland voor een update.